Agricultura Ecologica Profitabila – Studiu de Caz

Agricultura Ecologica ProfitabilaCa si consumatori de alimente, tindem sa alegem produse sanatoase, cautam legumele si fructele “de la tara” sau bio. In schimb, cand vine vorba de productie, ca si agricultori, suntem tentati de tehnici “conventionale”, care poate sunt mai eficiente sau mai ieftine, dar vin cu efecte secundare (poluare, lipsa de conservare a mediului, etc). Ecologic sau bio se refera la modul in care produsele agricole sunt  produse si procesate. Practicile agricole ecologice sunt concepute pentru a reduce poluarea si pentru a incuraja conservarea apelor si a solului. Mai multe detalii aici.

Oficial, in Romania, din totalul de 3.859.043 de exploatatii agricole [nr_link link=”link1″]1[/nr_link], in anul 2012 doar 15.401 au fost certificate in agricultura ecologica [nr_link link=”link2″]2[/nr_link], adica doar 0,399%. Probabil sunt mai multi agricultori care se incadreaza, dupa procesele si tehnicile de productie, in categoria de bio, doar ca nu au certificare oficiala. Oricum, marea majoritate sigur nu practica agricultura ecologica sau bio.

Cum am putea, totusi, satisface nevoile consumatorilor, protejand mediul, si mentinand castigurile noastre? Iata un studiu de caz, din America Latina, care demonstreaza ca agricultura ecologica este mai ieftina, mai sustenabila, protejeaza mediul si poate oferi profituri mai mari. Cred ca ne putem inspira din succesul lor, pentru a crea povesti de succes in Romania.

Agricultura ecologica in America Latina – studiu de caz

Proiectul de Productie Agroforestiera Sustenabila de Cacao (Sustainable Agroforestry Cocoa Production Project; COCOA-RAAN) a fost implementat in Regiunea Autonoma a Atlanticului de Nord, cea mai mare din Nicaragua, cu un buget de doar US$1,9 milioane.

Proiectul, finanțat de Fondul Japonez de Dezvoltare Sociala, a demonstrat nu numai ca agricultura ecologica este mai ieftina decat agricultura conventionala, dar si faptul ca crește productivitatea, imbunatateste mediul, precum si calitatea vietii pentru agricultori si ofera cumparatorului un produs final sanatos.

Pentru acest proiect, fermierii au fost instruiti in tehnici ieftine de agricultura ecologica, cum ar fi pregatirea de compost pentru a produce compost si ingrasaminte pentru terenurile lor. Inainte de a lucra cu proiectul COCOA-RAAN, fermierii trebuiau sa cumpere ingrasaminte scumpe, care au fost, de asemenea, costisitoare de a transporta si de a aplica.

Transportul ingrasamantului de la Managua in regiunea autonoma – situata in nord-estul tarii, in zona biosferei BOSAWAS, a treia cea mai mare din lume – costa aproximativ $1.000 dolari SUA per 200 de chintale (20 de tone). Membrii cooperativelor apoi trebuiau sa plateasca pentru livrare la fermele lor, care sunt raspandite in intreaga zona.

Acum fermierii, cum ar fi Omar Sujo – un membru al cooperativei Bonanza, pregatesc compost si ingrasaminte organice pe fermele lor, in doar o luna – o reducere semnificativa a timpului de productie, care a eliminat, de asemenea, necesitatea utilizarii pepinierelor. Economiile sunt de aproximativ 70%.

Don Omar a remarcat de asemenea faptul ca plantarea la ferma salveaza o medie de $28 dolari pe hectar, comparativ cu plantarea pepinierelor in sere, și $56 dolari la transportul pepinierelor la ferma, neincluzand aproximativ $1.400 dolari/hectar pentru forta de munca. In plus, aproximativ 10% din plantele mor atunci cand pepinierele sunt transportate la ferma, si inca 15% se pierd in timpul replantarii. Cu acest proiect, mortalitatea plantelor a scazut cu 70%.

Stresul la plante a fost, de asemenea, redus. In opt luni, plantele cresc la 90 de centimetri inaltime si 2,5 centimetri grosime. Aceste plante vor fi gata sa produca in doi ani, comparativ cu cei patru ani necesare pentru plantele anterioare.

Pretul mai mare platit pentru cacao ecologic este un alt avantaj major și un stimulator. Cacao ecologic la RAAN se vinde și cu aproximativ $200 de dolari mai mult fata de cacao conventional. In timp ce pretul pietei este mai mare, costurile de productie sunt mult mai mici si plantele cresc mai repede, care, ca urmare, creste in mod semnificativ veniturile agricultorilor.

Astazi proiectul COCOA-RAAN contribuie la protejarea celei de-a treia cea mai mare rezerva de padure din lume si cea mai mare din America Centrala. Acest lucru se datoreaza strategiei clare pentru participarea beneficiarilor si consolidarea capacitatilor, investitiilor continue in capitalul uman, precum si implicarii barbatilor, femeilor si tinerilor in crearea spatiilor protejate si in imbunatatirii conditiilor de viata; toate acordand atentie deosebita pentru conservarea mediului.

Proiectul a demonstrat ca agricultura ecologica nu este mai scumpa. De fapt, este chiar opusul. Este mai ieftina decat agricultura conventionala. Mai mult, agricultura ecologica creste productivitatea, si contribuie la imbunatatirea mediului si a calitatii vietii pentru fermieri, oferind un produs sanatos pentru piata.

Tu ce parere ai? Cum se poate face agricultura ecologica sustenabila in Romania? Astept parera ta in comentarii.

Si daca ti-a placut acest articol, te rog sa-l distribui pe Facebook, google+ sau LinkedIn.


[nr id=”link1″]1[/nr] Recensamantului General Agricol 2010
[nr id=”link2″]2[/nr] Operatori certificati in agricultura ecologica in 2012

Articol partial preluat si tradus de pe blog-ul Bancii Mondiale. Articolul original, intitulat “Is organic food more expensive to produce? Fact or fiction” de MARY L. GONZÁLEZ este disponibil aici.

[bio]KACSO Szilard - AgrIQ Bio

KACSO Szilard – cofondator www.agriq.eu, platforma dedicata dezvoltarii agricole. Fiind un generalist, ma uit la poza de ansamblu si gasesc solutii la problemele identificate. Sunt antreprenor cu experienta in marketing si vanzari, pasionat de agricultura. In cadrul acestui blog voi aborda teme prin care sa aduc perspective noi in agricultura. Ma poti gasi pe Google+.[/bio]

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *