4 Diferente Intre Agricultura si Agribusiness – Diferente Generale

4 Diferente Intre Agricultura si AgribusinessIn anul 2011, 15,7% [nr_link link=”link1″]1[/nr_link] din intreprinderi nou infiintate (vorbim de Romania) provin din sectorul agricol, imediat dupa comert. Se pare ca sectorul agricol este din ce in ce mai atractiv, multumita finantarilor si nu numai. Desi aceasta crestere, multi comercianti favorizeaza produsele agricole importate din strainatate, chiar si produsele care au traditie autohtona.

 

Diferente generale intre agricultura si agribusiness

Cele doua notiuni par a fi identice insa exista diferente. Trecere din agricultura in agribusiness este o tendinta la nivel mondial, ajutata de nivel cresut al consumului. In statele dezvoltate, precum Statele Unite, si in tarile vest-europene, agricultura a fost inlocuita de agribusiness. Marimea medie a fermelor din Statele Unite este de 182 ha [nr_link link=”link2″]2[/nr_link], in EU-15 22 ha, in EU-27 12,6 ha iar in Romania este de 3,5 ha [nr_link link=”link3″]3[/nr_link]. Dupa cum reiese din statistici, noi inca avem o multime de ferme micro si mici fata de statele dezvoltate, dar ca sa inţelegem in ce consta diferenta dintre agricultura si agribusiness, v-am pregatit un tabel comparativ:

Agricultura

Agribusiness

ferme micro si mici

ferme medii si mari

culturi diversificate

culturi mai putin diversificate

autosustenabila

dependenta de materii prime

tehnologizare redusa

tehnologizare inalta

eficienta redusa

eficienta inalta

mai multe locuri de muncă per UDE [nr_link link=”link4″]4[/nr_link]

mai putine locurilor de munca per UDE

impact mai mic asupra mediului

impact mai mare asupra mediului

venitul agricol ramane in bugetul local

venitul agricol nu ramane in bugetul local

In momentul in care dorim sa pozitionam compania noastra, raspunsul la intrebarea de mai sus influenteaza atat planul nostru de marketing cat si sistemul de management si planul financiar.

In ce mod? O sa raspund in articolul urmator, dar inainte sunt curios de situatia voastra. Desfasurati activitatea in agricultura sau agribusinessAstept parerea voastra in comentarii.

Si daca v-a placut acest articol, va rog sa-l distribuiti pe Facebook, google+ sau LinkedIn.


[nr id=”link1″]1[/nr] Situatia curenta a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania – Editia 2012
[nr id=”link2″]2[/nr] Departamentul pentru Agricultura al SUA
[nr id=”link3″]3[/nr] Eurostat – Structura fermelor 2007
[nr id=”link4″]4[/nr] UDE – Unitate de Dimensiune Economica reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE).

 

[bio]BOKOR Attila

BOKOR Attila – cofondator www.agriq.eu, platforma dedicata dezvoltarii industriei agricole.  Fiind “apicultor – economist” sunt interesat de legaturi complexe dintre agricultura si economie. In cadrul acestui blog voi prezenta teme din intersectia celor doua domenii. Ma puteti gasi pe Google+.[/bio]

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *